Letošní soustředění mládeže se neslo v oslavném duchu jubilejního desátého ročníku. Celkem se na Velké Dářko sjelo 66 mladých jachtařů ze všech koutů České republiky.

Počasí snad bylo objednané dopředu, jelikož lépe snad ani vyjít nemohlo. Během dvou týdnů se vystřídaly ideální jachtařské podmínky pro všechny věkové kategorie. Přehnalo se několik velkých bušáků pro zkušenější závodníky, přišly však i lehoučké dářkovské vánky pro úplné začátečníky. Většinu času jsme trávili na vodě a tak mnoho času na jiné aktivity nezbylo. Nebylo by to ale soustředění, kdyby se přece nenašlo alespoň trochu prostoru pro (ne)oblíbenou teorii na břehu, kde jsme se podrobně věnovali závodním pravidlům, technice jízdy a taktice.

Již podruhé se soustředění zúčastnili také mladí surfaři ve třídě Bic Techno. Ačkoliv většinu surfařů tvořili převážně chlapci, našlo se i několik odvážných děvčat, které chlapcům při závodech nejednou vytřely zrak. Pod vedením bratrů Kamenských, Martiny Hrubé a Honzy Štěpánka trénovali v několika skupinách. Dobré povětrnostní podmínky umožnily surfům užít do syta velmi oblíbené jízdy ve skluzu. Zkušenější nejednou využili svého osobního volna k tréninku navíc. Neúprosnou daní za každodenní snažení na vodě však byly mozoly, které ke konci týdne trápily většinu windsurfařů. Pokud to však člověk ve windsurfingu chce někam dotáhnout, prvotních zranění se nesmí zaleknout. To nám na Dářko přijel dokázat i český olympionik Karel Lavický, který si na naše soustředění našel čas, a přijel se podělit o své zkušenosti s novou generací. Tímto mu za všechny zúčastněné velmi děkujeme.

Již tradičně se jachtařského soustředění zúčastnily mladé naděje v lodní třídě Evropa. Ač se evropářu letos sešlo jen 6, na kvalitě tréningu pod vedením evropáře Ríši Kafky mladšího to jistě nic nezměnilo. Trénink byl zaměřen na techniku jízdy při různé síle větru a starty. Na břehu se kladl důraz na zlepšení fyzické kondice a samozřejmě na teorii. Nechyběla každoroční přednáška Marka Směšného, která vždy přinese mladým jachtařům nové znalosti a inspiraci.

Skupina Laserů po několikaletém snažení konečně početně dohonila skupinu Evrop. Většina z šesti účastníků trénovala převážně na Laseru 4.7, někteří zkušenější závodníci však poctivě pilovali formu na brzký přestup na lodní třídu Laser Radial. Hlavním trenérem byl zkušený jachtař Martin Pospíšil. Pod jeho vedením laseristi trénovali stíhací závod, objezdy bojek a samozřejmě starty, protože těch snad není nikdy dost. Program na břehu byl totožný s programem evropářským.

Poslední a zároveň nejmladší zúčastněnou kategorií byla lodní třída Optimist. Nejmenších závodníků se jako již tradičně sešlo nejvíce, dokonce skoro polovinu tvořili začátečníci. Aby se co nejrychleji zlepšili, byly pro ně vytvořeny celkem tři začátečnické skupiny. První, nejzkušenější, vedl Michal Kubík, druhou Martin Krč, a ty nejmenší si vzali pod svá křídla Dana Kubíková, Marie Kilarová, Dan Čížek a Ríša Kafka. Pro některé znamenaly první dny na Velkém Dářku překonávání velkých obav a strachu. Mnozí z nás již zapomněli, jak těžké může být udržet kormidlo rovně, nekochat se krásami žďárské přírody a včas sklonit hlavu, když vám nečekaně přijde halza. Ke konci soustředění však i ti nejbojácnější odjeli rozjížďku a ze soustředění si odvezli první zkušenosti do svých budoucích jachtařských let.

V osobním volnu a při nepříznivých podmínkách přišlo na řadu koupání, hry a výlety na kolech. Člověk by si pomyslel, že mladí jachtaři budou po dvou trénincích na vodě a odpoledním koupání bez sil, když ale přišla večer bojovka v lese, někteří utíkali tak rychle, že je ani otravní komáři nestihli poštípat. Týmové lesní hry dodaly soustředění atmosféru opravdového tábora a také přispěly ke stmelení surfařské a jachtařské komunity. Na konci týdne si dokonce někteří vyměnili plavidla a navzájem se učili, jak s nimi zacházet.

Letošní soustředění snad nemohlo dopadnout lépe. Přejedli jsme se palačinek, užili si větru a budeme se těšit zase za rok na viděnou!

SEZNAM ZÚČASTNĚNÝCH

Bic Techno
Petr Čech
Lukáš Diviš
Rudolf Dvořák
Jonáš Horáček
Štěpán Kroupa
Kristián Mařík
Martin Mikulec
Tomáš  Mlejnek
Ondřej Müller
Pavel Netík
Tibor Nevelöš
Adam  Nevelöš
Nicol Říčanová
Adam Sadílek
Nela Sadílková
Šimon Skřepek
Filip Šplíchal
Markéta Štěpánková
Adam Štěpánský
Barbora Švíková
Mikuláš Vaszi
David Wagner
Adéla Rašková

 

Evropa
Petr Hála
Jakub Kršňák
Filip Novohradský
Adam Plodek
Radim Pokoš
Vít Valdhans

 

Laser 4,7
Ondřej Dvořák
Filip Dvořák
Barbora Provazníková
Marek Samec
Petr Sovadina
Elena Veselá

 

Optimist
Barbora Čížková
Zuzana Čížková
David Drda
Jakub Hála
Jan Hála
Michal Halouzka
Anna Hálová
Jakub Hanák
Janek Hasman
Radim Hasman
Vojtěch Havrda
Karolina Hejnová
Klára Chalupníková
Kristýna Chalupníková
Markéta Kališová
Kateřina Komendová
Lukáš Krč
Martin Kubík
Jan Mlčoch
Kristýna Piňosová
Samuel Provazník
Dan Provazník
Jeremiáš Přikryl
Tereza Ptáčková
Adam Rek
Kristýna Šebková
Jirka Vacula
Zdeněk Vysloužil
Barbora Hofmanová
Richard Kováč
Vladimír Kováč
Barbora Valenová